Jeżeli właśnie odebraliśmy klucze do mieszkania w stanie surowym lub podjęliśmy decyzję o renowacji kuchni, czas na wybór piekarnika. Na który model warto jednak postawić: elektryczny czy gazowy? Odpowiedź na to pytanie nie jest oczywista. Przeanalizujmy zatem mocne oraz słabe strony każdego z rozwiązań i na tej podstawie podejmijmy ostateczną decyzję.

Piekarnik elektryczny czy gazowy?

Proces instalacji

Zacznijmy od procesu instalacji piekarnika. W przypadku modelu elektrycznego sprawa jest prosta – urządzenie musi zostać zamontowane w pobliżu gniazdka z prądem. Wersja gazowa do funkcjonowania potrzebuje natomiast źródła gazu. Jeżeli mieszkamy w bloku, może być o nie trudno, szczególnie w nowym budownictwie. Współcześni deweloperzy najczęściej rezygnują bowiem z doprowadzenia rur gazowych do obiektu. Piekarnik gazowy bez problemu zainstalujemy za to w kamienicach oraz domach wolnostojących.

Środki ostrożności

Wielu z nas rezygnuje z piekarnika gazowego, jako powód podając względy bezpieczeństwa. Obawy o wybuch gazu wydają się jednak bezpodstawne. Prawda jest taka, że ryzyko jest niewielkie, jeżeli tylko zastosujemy odpowiednie środki ostrożności. Absolutnie nie powinniśmy podejmować się samodzielnego podłączenia piekarnika. Zamiast tego poprośmy o pomoc specjalistę. Urządzenia używajmy zgodnie z przeznaczeniem. Gdy piekarnik jest włączony, nie wychodźmy z domu. Dwóch ostatnich zaleceń powinniśmy oczywiście przestrzegać także w przypadku modelu elektrycznego.

Koszty użytkowania

Jeżeli chodzi o koszty eksploatacji piekarnika, model gazowy wydaje się bardziej ekonomiczny. Robiąc comiesięczne opłaty, na pewno zauważamy, że rachunki za gaz są duże niższe w porównaniu do faktur za zużycie prądu. Jeżeli należymy zatem do osób, które pragną oszczędzać w każdym obszarze życia, postawmy na piekarnik gazowy. Różnicę w wydatkach zauważymy szczególnie wtedy, gdy w domu nie mamy kuchenki mikrofalowej i to w piekarniku odgrzewamy wszystkie potrawy.

Obiad z piekarnika

Po omówieniu kwestii technicznych i finansowych, przechodzimy do tego, co najważniejsze, czyli do przygotowywania posiłków. Także w tej kategorii trudno jest wybrać zdecydowanego faworyta, ponieważ zarówno piekarniki elektryczne, jak i gazowe, mają swoje wady oraz zalety. Jeżeli planujemy rozmrażać potrawy w piekarniku, lepszym wyborem wydaje się model elektryczny, z racji większej liczby funkcji i źródeł ciepła umiejscowionych w kilku miejscach. Z drugiej jednak strony, nowsze modele piekarników gazowych na ogół posiadają funkcję termoobiegu, palniki znajdujące się jedynie na dole urządzenia nie powinny stanowić więc problemu. Entuzjaści domowej pizzy zazwyczaj sięgają właśnie po piekarniki gazowe, ponieważ te są bardziej zbliżone do tradycyjnych, włoskich pieców. Prawdziwe ciasto na pizzę piecze się wszak na najniższym stopniu piekarnika, a ogień powinien oddziaływać na nie jedynie z dołu.

Domowe wypieki

W przypadku domowych wypieków zdania co do piekarników ponownie są podzielone. Zarówno elektryczne, jak i gazowe modele, mają swoich zwolenników. Te pierwsze doceniają przede wszystkim początkujący cukiernicy. Na piekarniki gazowe stawiają natomiast profesjonaliści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *